2020. július 4., szombat

Digitális oktatás

Magyarország kormánya a Harmadik Birodalom frontjelentéseihez hasonlóan minden kudarcot sikertörténetként mutat be. Ez lesz majd bukásának is az oka. Nézzük meg, hogy miként zajlott a kormány szerint rendkívül sikeres digitális oktatás a fiam iskolájában (ötödikes osztály). Egy átlagos iskoláról van szó egy megyeszékhelyen az ország legnagyobb egyetemének közvetlen közelében. Május 13-án azzal jöttek haza a diákok, hogy az iskolák bezárása szóba sem jöhet, ezt az nap reggel erősítette meg a miniszterelnök (hívei helyeseltek) az ő vehemens és bumfordi stílusában. (Nem szerencsés ha a hiperaktivitást hatalommal kezelik.) Sokan csak másnap reggel ébredtek arra, hogy a későeste folyamán a miniszterelnök a maga felpörgött és elviselhetetlen stílusában bejelentette, hogy most már nem az a hazaáruló, aki iskolabezárást akar, hanem az, aki nem akarja (hívei helyeseltek).




A fiam osztályában egy gyermek van, akinek családjában egyáltalán nincs internet, a többségnek van asztali gépe is, de jelentős azok száma, akik kizárólag mobil-internettel rendelkeznek, márpedig a digitális oktatásnál használt, már jóval korábban kiépített hálózat nem mobilbarát, több funkció kizárólag asztali géppel érhető el. Kérték, hogy akinek nincs asztali gépe az jelentse, mert laptopot fog kapni, ám az adatok összegyűjtése után többet szóba sem került a dolog, az internet nélküli gyerek sem kapott semmilyen segítséget.

Az első héten egyáltalán nem volt oktatás, az csupán 23-án kezdődött, ami abból állt, hogy hetente egy online óra volt matematikából, ami általában 20 perc után a rendszer összeomlása után megszakadt. Volt még egy nem kötelező online óra szintén matematikából, hasonló eredménnyel. A digitális oktatás abból állt, hogy minden nap e-mailben megküldték a tanárok az anyagot, azt el kellett olvasni, majd vázlatot írni és a hozzá tartozó házi feladatot megcsinálni, végül a leírt dolgokat lefényképezni és elküldeni. Ez átlagosan napi két órát vett igénybe, erre kapták az év végi jegyet. A tanárok maximálisan pozitívan álltak a dolgokhoz. A digitális oktatás azt jelenti, hogy a szülő feladata a tananyag leadása. Minden tantárgyhoz kell tehát értenie, képesnek kell lennie elmagyarázni azt, és idejének is kell lennie hozzá. A siralmas tankönyvek és tananyagmagyarázó videók helyett a legtöbbet a tanárok által elküldött linkekből tanulhattak a gyerekek, ahol a világ online múzeumait és állatkertjeit lehetett tanulmányozni. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a magyar kormány inkompetenciája következtében a digitális oktatás teljes kudarc volt, a tananyagot nemigazán tudták a gyerekek elsajátítani, ami az ideológiai hülyeségeket tekintve (ami minden tantárgyban megtalálható) nem is baj.


Újratervezés az oktatásban a COVID-19 után

Sok szülő úgy érzi, hogy a járvány idején az iskola cserbenhagyta a gyerekeket