2014. április 26., szombat

Horthy zsidó barátja



Báró Chorin Ferenc ügyvéd, a Weiss Manfréd család feje Horthynak volt jó barátja, bridzseztek is együtt. Amikor bevezették a zsidó törvényeket, megdöbbenve tapasztalta, hogy azok rá is vonatkoznak. Sértődött és felháborodott levelet írt Horthynak, hogyan fordulhatott az elő, hogy ő aki kiváló kapcsolatokkal rendelkezik, gyárakat alapított, a világkereskedelem egyik számottevő alakja, a csendőrök háborgatják. Azt, hogy végül nem került gázkamrába, egyedül a németeknek köszönhette.

Csepeli gyárát eladta a Gőring Műveknek. A közvetítő egy magas rangú SS-tiszt, Kurt Becher volt, aki megígérte, hogy a család elhagyhatja Európát. Megállapodtak, vonatra szálltak Portugália irányába. A vonat körbe járta velük Európát. Egy holland sorstárs család ugyanekkor szintén üzletet kötött a németekkel, ám ők Auschwitzban szálltak ki a vonatból, anélkül, hogy tudták volna hol vannak. A gázkamrába menet az egyik SS-tiszt az egyik nőről letépte a melltartóját, mire az felpofozta őt. Azonnal agyonlőtték a társaságot. Chorin és családjának nagyobb szerencséje volt, a németek felrakták őket egy Lisszabonba tartó repülőgépre. A portugál vámos ma is olvasható jelentése szerint vízumuk és dollárjaik hamisak, viszont tele vannak gyémántokkal, így azután tovább utazhattak New Yorkba. A háború után Kurt Bechert elfogták és bíróság elé állították. A koronatanú Chorin Ferenc lett volna, de ő becsületből nem ment el a tárgyalásra, mondván gentlemen-egrimentet kötött, amit Becher betartott, így ő is betartja, nem vall ellene.

Baden-Badenben van egy elegáns szálloda, ahová minden évben kiváló zenészeket hívnak. A 90-es évek közepén a szálloda igazgatója Klaus Laurer irodalmi felolvasást is rendezett, ahová többek között meghívták Kertész Imrét és Nádas Pétert is. Kertész Imre összebarátkozott a szálloda igazgatójával és elmesélte neki Chorin Ferenc történetét, mire az igazgató felkiáltott: Kurt Becher ide járt, ebbe a szállodába, a 70-es és a 80-as években Németország egyik leggazdagabb embere volt.

Ma amikor a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mely a Horthy-korszak kultuszában fénylik, nemzeti összetartozás és német megszállási emlékművet állít, miközben Orbán Viktor arról beszél, hogy a nemzet nem lehet ellenzékben, mindez így együtt több mint elgondolkodtató.