2021. április 24., szombat

A regisztráció-rendszere

Kétféle embertípus van. Az aki az érdekei szerint él, és aki az elvei szerint. Aki az érdekei szerint él, az hülyének nézi azt, aki az elvei szerint él, de néha hősi emlékművet emel neki. Aki viszont az elvei szerint él, az megveti azt, aki az érdekei szerint él. Nem teszi jól, mert mindét típusra szükség van. Ez akkor jutott az eszembe, amikor azt olvastam, hogy két lehetőség, van: vagy hülye valaki, vagy beoltatja magát. Ám nem képezhető le a társadalom erre a két lehetőségre. Több variáció is létezik, az alábbiakban számba vesszük őket.

Elöljáróban még annyit, hogy a hibás érvelés iskolapéldája, amikor arra hivatkoznak, hogy a tüdőszűrő sem kötelező, mégis csak azzal lehet munkát vállalni az egészségügyben. Itt ugyanis éppen arról van szó, hogy kötelező a tüdőszűrő a dolgozóknak, ezzel szereznek egy speciális jogot. Ezzel szemben a védettségi igazolás általános jogot vesz el. A védettek vesznek el jogokat a védtelenektől. De ki a védtelen, és miért marad védtelen?

A miniszterelnök az asztalt verve hangoztatta, hogy csak az kap covid elleni oltást, aki regisztrál. Ez nincs így. Egyes szakmák csoportjai regisztráció és soron kívül kaptak oltást. Ez rendben van, az nincs rendben, hogy másokat regisztrációra kényszerítenek, és az sem, hogy az erre nem kötelezettek között vannak a leghangosabb regisztrációt kiáltók. A miniszterelnöknek nyilván nagyon fontos ez a dolog, ha ennyire ragaszkodik hozzá, holott enélkül is lehetne oltani, méghozzá gyorsabban, amint láttuk teszik is.

Azt kell még tisztáznunk, hogy kizárólag azért nem kötelező az oltás, mert az államok nem vállalják be az esetleges később felmerülő mellékhatások kártérítési igényeinek ellentételezését. Ez tény, tehát nem érdemes lehurrognunk oltásellenség kiabálásával. De végre nézzük meg ki miként kap, illetve nem kap oltást.

Ma Magyarországon állampolgári jogon nem jár oltás, csak regisztrációs jogon, vagy a kivételezettségi jogán.

1. Vannak, akik munkakörük alapján soron kívül kapnak védőoltást.

2. A többség regisztrálni kénytelen, ha oltást akar kapni.

3. Vannak akik nem akarnak oltást, nem érdemes lehülyézni őket, szíve joguk, amíg az oltás nem kötelező.

4. A félig oltásellenesek azok, akik az előzőekkel ellentétben nem az összes, csupán bizonyos vakcinákat, elsősorban a kínai és orosz vakcinákat utasítják el. Akceptálható döntésük, hiszen megengedett a vakcinák közötti választás.

5. Mások egyáltalán nem kaphatnak oltást egészségi állapotuk miatt.

6. Akik fertőzöttek, vagy nemrég estek át a fertőzésen, átmenetileg nem kaphatnak oltást.

7. Vannak akik szeretnének oltást kapni, de adatvédelmi okból nem regisztrálnak. Ez egy legitim lelkiismereti kérdés.

8. Végül vannak, akik egyszerűen nem tudnak regisztrálni, mert a regisztráció feltételeivel nem rendelkeznek.

Az utolsó két csoport nem jogosult oltásra, pedig szeretne kapni. Az ő beoltásukra vagy a regisztráció eltörlése, vagy az oltás kötelezővé tétele adna lehetőséget.