2019. május 11., szombat

Rammstein


Rammstein

1. A Rammstein látlelet, Németország szelleme. Tagjai az X generáció képviselői, Nyugat-, és Kelet-Németország gyermekeiként az egyesült Németország megidézői. Nagyon német. Már a jelében is. A szöveg az emberi lét kiúttalanságáról szól, egy értelmes, de az állati ösztönöktől szabadulni képtelen lényről. A Rammstein munkái többrétegű értelmezést rejtenek magukban, ami függ a befogadó műveltségétől, életkorától, ízlésétől, és pillanatnyi lelkiállapotától. Legújabb albumukról (amikor e sorokat írom még csupán két szám ismert) máris látható, hogy az eddigi legjelentősebb alkotásuk. Ami nem kis dolog az előzőek ismeretében. Összművészeti produkciókról van szó, ezért az egyszerű zenehallgatás nem adja vissza minden részletében az alkotói szándékot. A zeneművekhez készített videó klipek elképesztő mértékben tartalmaznak jelképeket, amelyek értelmezése jelentős kulturális tudást feltételez.


Deutschland - ambivalencia

2. A napokban megjelenő albumról elsőként a Deutschland című számból készült klipet ismerhettük meg, amely nagy vihart kavart egyszerűen azért, mert sztereotípiákat követve, az emberek egyszerűen elfelejtettek gondolkodni. Nézzük hát meg, hogy olvasatomban miről is van szó. Hangsúlyozottan szubjektív lesz az elemzés, amely talán mégis hozzásegíthet az objektív értékeléshez.

Rammstein - Deutschland (Official Video)

Audio, lyrics:




3. A nyitó képen római katonákat látunk, Varus légióinak maradványait a Teutoburgi csata után. A germán papnő éppen levágja egy római katona fejét. A fej Till Lindemann feje, amely végig hangsúlyosan jelenik meg a Germániát jelképező nővel. Az természetes, hogy nő, az már üzenet, hogy afrikai. A római testről levágott német fej jelzi, hogy a németek a középkorban Róma örökösének tartották magukat, Európa szervező elvének, ami a nácik és az SS ideológiájában is megjelent. Ezzel a második üzenethez érünk, miszerint a német történelem lényege az önmaguk elleni harc, a pozitív ás negatív elem harca. Ennek jelképe a ketté osztott Németország, NSZK - NDK is. A germán önpusztítási hajlam, a Hindenburg pusztulásának felvillanása, mind Németország iránti szeretet és gyűlölet képe. Ambivalens történelem, ambivalens érzések. Németország átok és áldás. A múlt nagyjainak megidézése, Germánia temetése és újjáéledése; erre utal a szarvas, amely az önmegújítás jelképe. Németország fiatal és mégis öreg.

4. Elérkezve a nagy port kavart kényes részhez, a holokauszt képeihez szólnom kell a szubjektív megítélésről. Nem tudom egy nem németnek mit jelent a Rammstein Deutschland-ja. Számomra a pogány germánok mindig Widukind-et idézik fel, aki mellett németországi könyvtárakban fellehető források szerint anyai ági őseim is harcoltak Nagy Károly ellenében, majd a Németek Szent Római Birodalmának lovagjai lettek. Ezek a képek megadták azt az alaphangulatot, amellyel a második világháborúhoz érünk. Hat halotti értesítő van előttem. Mind a rokonaimé. A Harmadik Birodalomban állították ki őket. Franzt és Petert 1941-ben a partizánok ölték meg Boszniában. Wehrmacht egyenruhában Rudolf, aki 1943. február 3-án esett el Wolchovnál (Leningrád közelében), és Franz aki Aachennél 1944. november 21-én. Tegyük őket félre, és vegyünk elő egy A4-es nagyságú füzetet. Barna színű, a címlapon a birodalmi sas. Uhnenpaß (Uhnenpass), NSDAP, München. Ez egy származást bizonyító irat. Mostohanagyapámé volt, aki részben zsidó, részben német származású volt. A kiállítás helye: Wien, 1939. október 4. Hatvanhárom felmenő számára van rubrika, itt harmincegy név szerepel, az első tizenöt részletes adatokkal. Mindezt azért írom, hogy érzékeltessem, a másik oldalról is, bár csak érzelmileg, de van kötődésem. Érdekes volt tehát néznem a koncentrációs táborbeli jelenetet, ahol a foglyok és az őrök egyaránt Rammstein tagok, ezzel jelezve a közösséget, az összetartozást, hogy itt sem történik más, mint az önpusztítás. Ezt az üzenetet erősíti a Kelet-, és Nyugat-Németország, vagy a nácik és Marx megjelenítése és az, hogy Germánia hol csókolja, hol beleharap a kezében tartott fejbe. Germánia istennő, zsarnok, fogoly, máglyán égetik, a világűrben istennőként imádják. A vörös (bíbor) sugár a kozmikus jelenlétet világítja meg, a transzcendenciát. Németország felsőbbrendű, undorító. Németország az a nő, akiért lángol szívünk, de mégse szerethetjük.

Rammstein Deutschland (magyar felirat)

Rammstein Deutschland - magyar fordítás


Radio - nincs határ, nincs kerítés

5. A Radio a Rammstein legkomplexebb dala. A 20. század diktatúráinak, egyben minden diktatúrának a hatását ismerhetjük meg belőle, a tájékoztatás kisajátítását, azzal az eszközzel, ami egyben a diktatúra rombolásának is az eszköze. Itt ez a rádió. Aki élt felnőttként 1990 előtt annak egészen más, mélyebb hatású ez a dal. A nácizmus és a Keleti-Blokk világába vezet bennünket, miközben nagyon is aktuális az üzenete a fake news világában. A dal a két világháború közötti idők díszletei között zajlik, a dallam is annak hangulatát idézi. Az olyan apróságok is hozzájárulnak ehhez, mint a rövid időre feltűnő pezsgősüveg, ami egy fontos politikai eseményre utal: SAARRIESLING (a Saar Riesling borból készült pezsgő). A Rammstein videóira az ilyen alig észrevehető, de fontos díszletek halmozása a jellemző, például a rádiók márkajelzései között az együttes tagjainak vezetéknevei is megtalálhatók (Landers, Kruspe). De a rádiókészülékek már a háború utáni időket is idézik. A vasfüggöny mögött élve volt egy készülék, amivel elérhető volt a tiltott világ hangja. Nem láttuk, de hallottuk. A rádió a szabadságra nyíló ablak volt az államszocializmus börtönében. Sok esetben a szórakozás egyetlen eszköze. A Kelet-Német tüntetők megjelenítése tehát tökéletesen beleillik a koncepcióba, és egyáltalán nem töri meg a kontextust, hanem egyenesen megköveteli azt a narratíva. Figyelemreméltó, hogy a szereplők szinte mind nők. Nők a munkások, akik az összeszerelő üzemben gyártják a rádiót, nők azok (mindenféle nők), akik hallgatják a rádiót, nők vásárolják a készüléket, nők a tüntetők életre keltve 1789. híres ikonográfiáját. Nők harcolnak a rádióért, nők a szabadság jelképei, de nők vagy legalábbis nőként mozognak a diktatúra katonái attól kezdve hogy őket is megfertőzi a szabadság szelleme. A feminizmus jelentkezik abban is, hogy a rádió hatására átalakul a társadalom szövete, megtörik a patriarchális családmodell. Az együttes megfoghatatlansága azt jelképezi, hogy a szabad szellem megfékezhetetlen a mégoly elnyomó rendszerek számára is. Ez a mű végső, pozitív kicsengése. Végül szólnunk kell Till Lindemann jelentős színészi teljesítményéről, ami ebben a videóban (is) látható.

Rammstein - Radio (Official Video)

Rammstein - Radio (magyar fordítás)

Másik fordítás:





A zene

6. A Rammstein zenéje igen összetett, az egyszerű, sokszor össze nem illő klisék variációja, felhasználva közismert dalok anyagát. Épp úgy, mint a barokk korban, amikor nem az új motívumon volt a hangsúly, hanem a variációs képesség művészetén. Ez adja azt a varázslatos hatást, ami az együttes jellemzője, védjegye. Egy példát említve az Ich Tu Dir Weh zenéjében és szövegében egyaránt a Pink Floyd Sheep feldolgozása, újraalkotása.









7. Ha Pink Floyd, akkor a Pigs kapcsán adja magát Till Lindemann által jegyzet Praise Abort szám, amely nagy botrányt váltott ki, ám ne feledjük: itt egy disznó énekel.

Till Lindemann - Praise Abort (Official Video)


Rammstein? Hallgasd, gondolkozz, és láss!


Link

Rammstein

Rammstein - interjú

Rammstein magyarul

Rammstein New Album

A Rammstein méltó módon tért vissza