2014. december 5., péntek

John Lukacs



John Lukacs mintegy 15 éve került gondolkodásom látterébe. Elsőként mint a katolikus egyház kritikusaként. John Lukacs mélyen hívő katolikus, aki használja eszét. Reakciós, az akció-reakció értelmében. A 20. század embere, azé a századé, amelyben felnőttem. Otthonosan mozgok világában, akkor is, ha történelemfilozófiáját nem mindenben osztom. John Lukacs 91. évében van, érdemes figyelni bölcs meglátásaira, és nem félresöpörni figyelmeztetését, amint Orbán Viktor az idén tette, akinek érvei ma néhány hónappal később nevetségesek. John Lukácsé igaznak bizonyultak.


A múlt-ismeret ember-ismeret. Minden emberi döntés erkölcsi döntés. Elértünk a népek korába, amikor nem a nép beszél, hanem a nép nevében beszélnek, és ez a demokrácia legnagyobb problémája. A demokrácia sem tökéletes, ám elkerülhetetlen.

A magyar jobboldal ma oroszbarát. Azért oroszbarát mert nyugatellenes. Ennél nagyobb hülyeség nincsen! Tudjuk a nyugat sem tökéletes, de micsoda választás ez? Micsoda marhaság ez!? Hazugságok és féligazságok ellen kell harcolni. A féligazság még veszélyesebb, mert a hazugságot könnyebb megfogni.