2014. február 26., szerda

Debrecen 2-es villamos


Fekete István írja, hogy gyermekként látott bőgatyás varkocsos magyarokat, akik bejöttek a pusztáról a faluba a fonográfot megnézni. Nem tetszett nekik, hogy a Himnuszt egymás után hallgathatták, amint a nemzeti színeket sem aggatták magukra, szent dolgokkal nem játszadozik az ember, nem alacsonyítja le őket. Ez jutott eszembe, amikor ma az új villamoson megláttam a vésznyitó plombáját, ami nemzeti színű madzaggal van felrakva.

Sokáig vajúdott. Volt már erre villamos egykor, ésszerűbb vonalvezetéssel. A maihoz hasonlóan ostoba hatalom fölszámolta. Az új vonal átadása éveket csúszott, rosszhiszemű pletykák szerint azért, mert a polgármester nem kapott eleget zsebbe. A kivárásos taktikának végül ő lett a nyertese. A villamoson a nép a miniszterelnök magán stadionáról, meg a felesége szőlejéről beszélt.

A tervezés észbontó, a kivitelezés kriminális, a felháborodás pártállástól függetlenül határtalan. Polgármesterünk nem sokat lehetett idehaza, különben nem írt volna türelemről, megértésről és támogatásról. Büszkeségre szólít fel minket, akárcsak a kormányfő szokta, de ennek nem tehetek eleget, keresztény lévén tiltja vallásom. A tájékoztató lap tele van megdöbbentő információkkal.

1. Értesít, hogy immár alacsonypadlós járműveken lehet közlekedni, de ez eddig is így volt!

2. A 223 fő befogadására alkalmas villamosok két csuklós autóbusznak felelnek meg. Ez durva tévedés, alig valamivel többen férnek el benne, mint egy csuklós autóbuszon.

3. Az új villamosok 4-6 percenként közlekednek, míg az eddig itt járó két buszjárat 8-10 percenként. De akkor nem növekszik a járatsűrűség! Sőt egy harmadik buszjárat áthelyezése miatt csökkenni fog. Ugyanakkor a tájékoztató lappal ellentétben a DKV honlapján lévő menetrend szerint napközben 8 percenként fog járni a villamos, kivéve reggel 6.15-7.15 között, akkor 6 percenként.

4. Csökkenni fog a zsúfoltság. Az előzőek értelmében azonban nőni fog. Jelenleg kaotikus a helyzet, a 44 perces menetidő 60 perces.

5. A villamos végre "közvetlen átszállás nélküli kapcsolatot teremt a belváros és a lakótelepek között!" Ezt valaki olyan írta, aki életében nem járt Debrecenben, hiszen ez eddig is így volt!!!

6. A 10 / 10A / 10Y buszok útvonala meghosszabbodik. Nem hosszabbodik, ellenben a 10A útvonala rövidebb lett két megállóval.

7. A józsai buszok a belvárosig közlekednek. Nem közlekednek, eddig így volt, már nem. Tesznek egy kört a belváros közelében, ott hol senki nem jár, kétszer is érintve a Segner teret.

Ennyi!